Novosti|

Udruga za zaštitu okoliša i očuvanje prirode Eko-Karašica poziva Vas na prezentaciju projekta Zeleni katalog. Prezentacija će se održati 6. 11. (utorak) u gradskoj vijećnici grada Belišća u 18 sati. U sklopu prezentacije predavačica Nataša Uranjek održat će predavanje o zaštiti okoliša s posebnim naglaskom na opasni otpad.

Što je glavni cilj projekta?
Cilj projekta Zeleni katalog je omogućavanje povoljnije zamjene krovova i primjereno zbrinjavanje azbestnih ploča. Pod povoljnom zamjenom krovova naša udruga podrazumijeva povoljnu nabavku crijepa i lima za sva kućanstva koja bi mijenjala svoje krovove prekrivene azbestnim pločama. A pod primjerenim zbrinjavanjem podrazumijeva se ekološki prihvatljivo skidanje, transportiranje i pohranjivanje azbestnih ploča.

Što se želi postići projektom?
1.Projektom se namjeravaju ukloniti opasne azbestne ploče iz okoliša. Naime, azbest je dokazano štetan po zdravlje i u mnogim je zemljama, kao izrazito kancerogen materijal, strogo zabranjen. Osobito su opasna oštećenja u azbest-cementnim proizvodima gdje kroz pukotine i rupe ispadaju azbestna vlakna u obliku piljevine i prašine, a znanstveno je dokazano da je za pojavu karcinoma dovoljno tek jedno azbestno vlakno.
2. Projektom se želi informirati i educirati građane o ekološki prihvatljivom skidanju, transportiranju i pohranjivanju azbestnih ploča, a ne da one kao vrlo opasan otpad završavaju na divljim odlagalištima.
3. Projektom se žele potaknuti i krovopokrivačke tvrtke da na ekološki prihvatljiv način skidaju i transportiraju azbestne ploče.
4. Projektom se želi potaknuti i povećana upotreba obnovljivih izvora energije, zato se u sklopu projekta planira i informativno-edukativna kampanja o solarnim panelima.
5. Projektom se želi potaći i gospodarski rast u lokalnoj i regionalnoj sredini, te pokazati i dokazati da je takav rast moguće ostvariti i kroz ovakve male ekološke projekte. Naime, do sada se u Zeleni katalog prijavilo 121 kućanstvo što krovopokrivačkim i instalaterskim tvrtkama otvara niz novih poslova, a proizvođačima crijepa, limenih ploča i solarnih panela otvara se mogućnost plasmana svojih proizvoda.

Zeleni katalog Belišća i Valpova – Popis do sada upisanih kućanstava

Belišće – limeni krov bez panela: 23
Belišće – crijep bez panela: 15
Belišće – limeni krov s panelima:11
Belišće – crijep s panelima: 5
Belišće s prigradskim naseljima– samo paneli: 6

Belišće – lim: 33
Belišće – crijep: 20
Belišće – paneli: 21
Belišće ukupno kućanstava: 60

Valpovo – limeni krov bez panela: 23
Valpovo – crijep bez panela: 13
Valpovo – limeni krov s panelima:12
Valpovo – crijep s panelima: 8
Valpovo – samo panela: 4

Valpovo – lim: 35
Valpovo – crijep: 21
Valpovo – paneli: 26
Valpovo ukupno kućanstava: 60

Petrijevci- limeni krov s panelima:1
Ukupno kućanstava: 121
Ukupno lim: 68
Ukupno crijep: 41
Ukupno paneli: 48

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content