Novosti|

Sinoć, tj.15.10.2012., gradonačelnik Belišća Zvonko Borić svečano je otvorio Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće koji će trajati sve do 15.studenog. Budući da je ova godina proglašena za Europsku godinu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, u belišćanskoj knjižnici su program osmislili nekim aktivnostima vezanim uz to. U suradnji s Maticom hrvatskom Belišće i OŠ „Ivana Kukuljevića“Belišće (područna škola Veliškovci) predstavljena je knjiga „Što su jeli naši stari“.Riječ je o kuharici u kojoj su skupljeni recepti naših roditelja, baka i prabaka, a napravljena je prvo kao projekt četiriju učiteljica iz Veliškovaca:Mirjane Majdenić, Antonije Krišković, Anite Cvrtile i Ankice Jurina. O knjizi i općenito o Matici hrvatskoj govorio je predsjednik Matice hrvatske Belišće Stjepan Komaromi, a dr. znanosti Dinko Župan osvrnuo se na neka jela koja su predstavljena u knjizi i porijeklo namirnica koje su spomenute u receptima. Mješoviti Zbor umirovljenika Belišća i Vokalna skupina „Petrijevčanke“ pod vodstvom Romane Borš Mačak s nekoliko otpjevanih pjesama uveličali su ovo predivno događanje, a prava poslastica bio je nastup djece u narodnim nošnjama koji su izveli splet pjesama i plesova koje je s njima pripremila učiteljica Ankica Jurina.

Nakon predstavljanja knjige, svi prisutni mogli su isprobati četiri vrste kolača koje su napravile učiteljice, a koji se inače nalaze u kuharici.
Gradska knjižnica i čitaonica Belišće pripremila je bogat program za Mjesec hrvatske knjige i nada se da će građani Valpovštine to prepoznati i izabrati si nešto zanimljivo te posjetiti neko od tih događanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content