Novosti|

Nakon višegodišnje ideje ratnih vojnih invalida Domovinskog rata grada Belišća i Valpovštine, koji žele imati svoju legitimnu udrugu, u subotu 9. studenoga 2013. godine, u prepunoj dvorani Doma kulture u Belišću osnovana je udruga koja će nositi naziv „UDRUGA HVIDR-a BELIŠĆE“.

Osnivačka skupština Udruge HVIDR-a Belišće održana je na inicijativu gosp. Pave Milekića, Ivice Vidošića, Dragomira Šimića, Zdenka Ivića, Steve Abramića, Marija Kazimića, Željka Dorića, Dražena Kazimića, Petra Ljubičića, Željka Prepunića, Zdravka Skokića, Josipa Kozine, Krune Šarlija i gosp. Mirona Ivkovića.

U nazočnosti brojnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata te predsjednika Županijske zajednice udruga HVIDR-a Osječko-baranjske županije, gosp. DAMIRA VARAŽDINCA i predsjednika nadzornog odbora Županijske zajednice udruga HVIDR-a, gosp. ZLATKA PLAZIBATA; predstavnika HVIDR-e: udruge HVIDR-a Osijek, HVIDR-a Baranja, HVIDR-a Donji Miholjac, HVIDR-a Našice, udruge HVIDR-a HVIDR-a Đurđenovac, HVIDR-a Bilje; predstavnika braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine: UHDDR-a – Gradski ogranak Belišće, Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Valpovštine, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za grad Valpovo, grad Belišće, općine Bizovac i općine Petrijevci, Udruge umirovljenih policajaca P.P. Valpovo i predstavnika Udruge 3. travanj 1992. Valpovo; predstavnika lokalne samouprave te saborskog zastupnika i gradonačelnika grada Belišća gosp. DINKA BURIĆA izabrani su članovi tijela upravljanja Udruge HVIDR-a Belišće.

Za predsjednika Udruge HVIDR-a Belišće jednoglasno je izabran Belišćanin, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata – dragovoljac, umirovljeni bojnik, gosp. Pavo Milekić. Za dopredsjednika udruge izabran je gosp. Dragomir Šimić, a za predsjednika nadzornog odbora izabran je gosp. Ivica Vidošić.
Predsjedništvo Udruge HVIDR-a Belišće, sukladno Statutu, bit će izabrano na konstituirajućoj sjednici nadzornog odbora udruge koja je zakazana za petak 15. studenoga 2013. godine.
Po završetku rada Osnivačke skupštine, novoizabrani predsjednik Udruge HVIDR-a Belišće gosp. Pavo Milekić obratio se nazočnima slijedećim riječima:

„Ovih dana, u znak prisjećanja i očuvanja trajne uspomene na civilne i vojne žrtve iz Domovinskog rata, dane napada i ratnih stradavanja na području grada Belišća i Valpovštine, obilježavamo i obilazimo mjesta ratnih zločina i odajemo počast, a njihovim obiteljima iskazujemo iskrenu sućut!
U četvrtak 7. studenoga obilježili smo 22. godišnjicu raketiranja Bizovca, najveću tragediju u povijesti Bizovca kada su se srpski zrakoplovi obrušili na to mirno slavonsko mjesto i bez povoda usmrtili 9 i teško ranili 24 naša sumještanina. Barbarsko zlodjelo za koje nitko ni dana danas nije odgovarao.
Uskoro, 18. studenoga, prisjetit ćemo se i bitke za Vukovar, najveće i najkrvavije bitke u Domovinskom ratu u kojoj je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi.
Prema objavljenim rezultatima studije Ministarstva branitelja u razdoblju od 1998. do 2010. godine, umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podacima iz 2011. godine, umrlo je 2354 branitelja, dok je u 2012. godini umrlo 416 ratnih vojnih invalida i 1896 hrvatskih branitelja.
Uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, istraživanje je pokazalo da su najčešći uzroci smrti: tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja, te bolesti probavnog sustava, koje su posljedica sudjelovanja i stradavanja u Domovinskom ratu.
Stoga hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata grada Belišća i Valpovštine izražavaju žaljenje, zabrinutost i ogorčenje što naši bivši i današnji ministri i vlada ne prepoznaju i ne vrednuju naš jedini i istinski „privilegij“ služenja Domovini i stavljanja života na raspolaganje onda kad je to bilo najteže.
Osuđujemo namjeru još jednog 10%-nog smanjenja naših mirovina, kao i stvaranja negativne medijske slike i pokušaja kompromitiranja, nazivajući nas privilegiranima. Većina mirovina ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, nije ni trećina redovitih primanja zastupnika u saboru i ministara, a tajkune, ratne profitere koji su opljačkali hrvatski narod i hrvatsku državu, ne trebamo ni spominjati.
Vrlo brzo su zaboravljene ratne strahote i stradanja, i naš doprinos s desecima tisuća mrtvih i sakatih s „privilegiranim ranama“.
Mi smo se u Domovinskom ratu borili za pravednu, slobodnu, demokratsku i neovisnu državu Hrvatsku. Oni su nam je preuzeli, a nas podmuklo stavili u skupinu „privilegiranih“.
Dok smo se mi žrtvovali i krvarili za državu Hrvatsku i narod, oni su se nemilice bogatili i sebi uzimali razne privilegije.
Sramotno je i nemoralno što imaju toliko hrabrosti i smjelosti bestidno zadirati u egzistenciju ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, dok je njihova egzistencija daleko iznad standarda svih hrvatskih građana.
Mi, ratni vojni invalidi Domovinskog rata grada Belišća Valpovštine itekako smo svjesni stanja u hrvatskom društvu i ozbiljnosti krize, za koju su isključivo krivi bivši i mnogi sadašnji političari.
Republika Hrvatska ima uvjete za bolju budućnost i blagostanje svih njezinih građana, samo treba malo sposobnosti, poštenja i odgovornosti.
Stoga ih mi, hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata grada Belišća i Valpovštine molimo, nemojte više sramotiti, podcjenjivati i pljačkati hrvatske branitelje, hrvatske ratne vojne invalide. Mnoge od nas umirovili ste mimo naše volje, stoga nas ne dirajte.
Ne dirajte nam ponos i dostojanstvo!
Zahvaljujem se u ime izabranih na ukazanom povjerenju. Vjerujem da ćemo, u vremenu koje je pred nama, kao i 90-tih, to povjerenje i opravdati.
Udruga HVIDR-a Belišće zalagat će se za dijalog i zajedništvo sa svim braniteljskim udrugama Valpovštine i Osječko-baranjske županije te suradnju s lokalnom samoupravom grada Belišća i grada Valpova te općina Bizovac i Petrijevci.
Uvjeren sam dragi suborci i poštovani prijatelji da ćemo u tome i uspjeti !.”

Ovim riječima zaključen je rad Osnivačke skupštine Udruge HVIDR-a Belišće.

Pavo Milekić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content