Novosti|

slikaU četvrtak, 14. ožujka 2013. godine u prepunoj Velikoj vijećnici grada Belišća, Bernarda Orehovec iz Čakovca održala je predavanje o biodinamičkom uzgoju povrća. U uvodnom govoru gradonačelnik Zvonko Borić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom ne samo Belišćana, nego i (budućih)vrtlara iz okolnih mjesta koji su po snježnom vremenu došli na ovaj susret u Belišće. Također je pozvao one koji se još nisu uključili da se prijave za zemlju u Gradskim vrtovima za koje zanimanje sve više raste.
Proizvodnjom eko hrane gđa Bernarda započela je prije 24 godine. Od 1995. godine na svom imanju primjenjuje biološko-dinamičku metodu koju je utemeljio dr. Rudolf Steiner, a u njegovim zapisima naglašava da: „Biljke čovjeka neće moći prehranjivati ako budemo u poljoprivredi radili kao do sada. Ako biljci onemogućimo slobodni odabir hrane, kvaliteta plodova neće biti takva kao što bi morala biti. Krajem ovog stoljeća hrana će biti toliko siromašna i prazna da za prehranu čovjeka neće biti upotrebljiva; punit će želudac, a istinsko prehranjivati čovjeka neće moći.“
Bernarda Orehovec članica je slovenskog društva „AJDA“ pod vodstvom vrhunske voditeljice Mete Vrhunc, a trenutno vodi društvo za razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja “Duga plus“ u Čakovcu. Ovim predavanjem gđa Bernarda je željela upoznati sve prisutne s teškoćama koje mnogi već doživljavaju na svojim imanjima, od klime koja se mijenja, o bolestima na našem voću i povrću, teškoće u pčelarstvu i o štetočinama kojih je svakog dana sve više. Naglasila da je u današnje vrijeme, poželjno koristiti kalendar koji se koristi diljem svijeta već skoro 50 godina, prevodi se na 27 jezika i velika je pomoć poljoprivrednicima, voćarima, vinogradarima i pčelarima. U kalendaru su upute kada sijati, presađivati i ubirati plodove, da se oni bolje i dulje čuvaju za našu prehranu.
„Sjetveni priručnik za 2013. godinu“ i priručnik „Pripravci“ iz kojeg se može saznati sve o prirodnom prihranjivanju, sjemenje i proizvode s imanja gđe. Bernarde, pod nazivom „Bernardin vrt“, svi prisutni mogli su kupiti po pristupačnim cijenama.
Mnogobrojni posjetitelji, nakon vrlo zanimljivog predavanja, imali su priliku postavljati pitanja i međusobno razmijeniti različite vrste domaćeg sjemenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content