Novosti|

„DANI TEHNIKE“  održani su u subotu 14. lipnja 2014. godine na pomoćnim terenima Nogometnog kluba Belišće.

Na postavljenim štandovima svoje radove, tehničke tvorevine, uređaje, pehare, medalje i ostala priznanja postavilo je preko sto sudionika.  Osim udruga iz ZTK Valpova-Belišće, prijavili su se i gosti iz CTK Osijek, OŠ Čeminac, OŠ Tin Ujević Osijek, Aero kluba Osijek, Aero kluba „Fenix“ iz Cerića i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Svečano otvorenje manifestacije bilo je u 10 sati, kada je predsjednik ZTK Valpovo-Belišće, gospodin Goran Kurtović pozdravio sve nazočne goste, sudionike i građane, posebno istaknuvši važnost tehničke kulture kao pokretača svih oblika proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Zamjenik gradonačelnika grada Belišća gospodin Domagoj Varžić pohvalio je organizaciju ove manifestacije u gradu Belišću i istaknuo posebnu važnost rada s djecom i mladima u radionicama Centra tehničke kulture. Gospodin Varžić je pritiskom na taster lansirao dvije rakete S3A, te na taj način otvorio službeno „Dane tehnike 2014.“ i „2. kup raketara Belišće 2014.“

Posjetitelji su mogli vidjeti izložene makete, modele, tehničke naprave, rakete i druge tehničke tvorevine koje su napravljene u tehničkim radionicama ili služe za rad naših udruga. Tvrtka „Mali majstor“ iz Osijeka izložila je strojeve i modele napravljene na strojevima „Unimat“. Gosti iz HZTK održali su radionicu robotike sa modelom robotskih kolica Emoro i pripadajućim programom za programiranje, a kojim će se koristiti polaznici radionice robotike-elektronike početkom nove školske godine. Gosti iz Cerića iz Aero kluba „Fenix“ prezentirali su nekoliko većih modela raketa, a pošto već nekoliko godina imaju iskustvo u organiziranju međunarodnih natjecanja raketara, preuzeli su i natjecanje sa modelom rakete S3A. Šesnaest natjecatelja imalo je po dva starta sa raketama.

Prvo mjesto osvojio je Mislav Nestić, drugo David Krajinović, a treće Dario Marjanović (sva trojica iz „Fenixa“). Najboljima je predsjednik ZTKVB dodijelio plakete. Medalje su dodjeljene za najduži let (Davidu Krajnoviću), najmlađem natjecatelju Filipu Arseniću iz Belišća i najstarijem natjecatelju Vinku Habusu iz Veliškovaca.

Nakon natjecanja raketara predstavnik AK Osijek Igor Nišević demonstrirao je posjetiteljima upravljanje avionom na daljinsko upravljanje. Gosti iz Cerića su ispaljivanjem većeg modela rakete zatvorili ovogodišnji kup raketara.

Svi najmlađi posjetioci dobili su balone sa natpisom „Dani tehnike“, a oni malo stariji okušali su se u puštanju zmajeva. Za sve sudionike osiguran je vojnički grah.

Manifestacija predstavljanja aktivnosti vezanih za Zajednicu tehničke kulture održava se konstantno dvanaest godina krajem školske godine. U posljednje dvije godine manifestaciji je dodjeljeno ime „Dani tehnike“ i osmišljena je kao dio promocije rada tehničkih udruga i radionica Centra tehničke kulture, a ulazi u redovne aktivnosti i Plan javnih potreba Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Ovogodišnje Dane tehnike započeti su već tradicionalnim gostovanjem u Dječjem vrtiću “Maslačak” Belišće u svibnju 2014. godine. Astronomi AD “Anonymus” sa svojim su teleskopima omogućili malim i velikim građanima promatranje zvjezdanog neba, a ubrzo nakon toga postavljena je izložba fotografija i dio tehničkih tvorevina polaznika radionica Centra tehničke kulture u vrtiću, kako bi djeca mogla vidjeti što se u pojedinoj radionici radi.

Promocija tehničke kulture nastavljena je u udruzi „Zvono“ na 6. festivalu alternativnih oblika rehabilitacije „Zvoni Zvono“.

Dani tehnike nastavljaju se u Valpovu otvorenje izložbe „Moja prva izložena fotografija u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo te izložbom starih fotografija u slastičarnici „Arnaut“. Nakon godišnjih odmora aktivnosti se nastavljaju u kolovozu pripremom radionica CTK i njihovo predstavljanje u vrtićima i Osnovnim školama na našem području.

 

Tajnik ZTK Valpovo-Belišće:

Dragan Francuz

 

Odgovori

Close Search Window
Skip to content