Novosti|

U organizaciji riječke udruge “Pro torpedo” u Rijeci je nedavno bila održana jubilarna, V. Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini, koja se ove godine održava pod motom “Rijeka i industrijsko graditeljsko naslijeđe”. Organizator ove konferencije – Udruga Pro Torpedo je od svoga postanka posvećena baštini arhitekture i građevinarstva. Konferencija je bila održana 24, 25. i 26. svibnja ove godine na Građevinskom fakultetu u sveučilišnom Kampusu i ostalim lokacijama te pri tome je okupila dosada najveći broj sudionika, njih više od 100 iz Hrvatske i inozemstva, s ukupno 77 prijavljenih tema. Pored hrvatskih, u Rijeku ove godine dolaze istraživači i promicatelji industrijske baštine iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Njemačke, Nizozemske, Australije, Japana, Srbije, Grčke i SAD-a. Daina Glavočić, predsjednica Udruge je, među ostalim naglasila i potrebu osnivanja Centra za istraživanje industrijske baštine u Rijeci.

Kako je upravo udruga „Pro torpedo“ dionik jednog od nedavno nominiranih prekograničnih projekata, Gradonačelnik Zvonko Borić odazvao se srdačnom poziv predsjednice Udruge. Sudionici skupa imali su priliku poslušati niz zanimljivih predavanja kao i posjetiti izložbu njemačkog autora Axela Föhla „Nova namjena starih industrijskih građevina – 40 godina zaštite industrijskih spomenika u Njemačkoj”, u galeriji Kortil. Upravo ova izložba, u vlasništvu Muzeja grada Zagreba prikazala je vrlo zanimljiv presjek niza projekata uspješne prenamjene industrijskih građevina.

Grad Belišće, kao grad s industrijskom poviješću i sadašnjošću može pronaći puno korisnih primjera te poveznica iz ovakvih iskustava pa će kroz daljnja surađivanja s udrugom „Pro torpedo“, kao i nastojanjima da dobije na posudbu gore spomenutu izložbu, nastaviti s aktivnostima vezanim uz obnovu i očuvanje lokalnog industrijskog nasljeđa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content