Novosti|

U četvrtak, 21. ožujka u prostorijama DVD-a Bocanjevci održana je Izborna skupština Vatrogasne zajednice grada Belišća. Pored predstavnika vatrogasnih društava sa područja grada Belišća, na skupštini su nazočili predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dejan Šovagović, predstavnica ureda Osječko-baranjskog župana Ljerka Vučković, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ i predstavnik Vatrogasne zajednice grada Osijeka Boris Banjan, predstavnici Vatrogasnih zajednica Baranje, Valpova, Đakova, Semeljaca, Đurđenovca, Donjeg Miholjca, Našica, Magadenovca i Marijanaca te predstavnici tvrtke Vatropromet Darko Zupčić i Mario Podgoršćak i tvrtke Mi Star Zagreb Mario Matijević.
Na sjednici Skupštine istaknuto je kako Vatrogasna zajednica grada Belišća ima za sobom 19 godina aktivnog rada, a u svom sastavu ima 7 DVD-a i jednu PVP u gospodarstvu. U proteklom razdoblju izrađena je revizija procjene i plana zaštite od požara, kojom je u cilju poboljšavanja spremnosti i učinkovitosti u gašenju požara, predloženo da se u središnjoj vatrogasnoj postrojbi DVD Belišće formira profesionalna jezgra sa 6 vatrogasaca.
Vatrogasna zajednica grada ima ukupno 485 članova, od toga: 12 vatrogasna tehničara, 4 počasna viša vatrogasna časnika, 1 viša vatrogasna časnika, 10 vat. časnika I klase, 7 vat. Časnika, 20 vat. dočasnika I klase, 32 vat. Dočasnika, 59 vatrogasaca I klase, 107 vatrogasac, 22 vatrogasna pripravnika, 136 pripadnika vat. mladeži od 6 do 12 godina starosti, 87 pripadnika vat. mladeži od 12 do 18 godina starosti i 33 pričuvna člana.
Tijekom 2012. godine održana je zajednička javna vatrogasna vježba vatrogasnih postrojbi grada Belišća, nabavljena je i vatrogasna oprema prema planu nabave, provedeno je redovno osposobljavanje vatrogasnih kadrova, održano je gradsko vatrogasno natjecanje, kup HVZ-a za djecu i mladež, proveden Plan programa ZOP-a za vrijeme žetve «Belišće 2012.». Ažurirani su operativni planovi DVD-a i provedene aktivnosti za odlazaka u kamp vatrogasne mladeži u Fažanu ali i organizirane brojne druge aktivnosti i natjecanja.
Po pitanju operativnoga rada tijekom prošle godine vatrogasci su intervenirali 37 puta i to 32 intervencije gašenja požara i 5 tehničke intervencija. Po mjestu nastanka požara je sljedeće:
1 Požar stambene građevine, 2 Požara drvene građevine, 1 Požar odlagališta otpada, 4 Požara ostalih objekata (kontejneri, stupovi, rezervoari), 2 Požara dimovodnih kanala, 1 Požar poljoprivredne površine, 19 Požara trave i niskog raslinja, 2 Požara vozila.
Tehničke intervencije: 2 otvaranje stana, 1 skidanje ledenica i snijega, 1 Potraga za nestalom osobom, 1 Ostalo (skidanje suicidne osobe).
Gledano po naseljima nastanka požara i tehničkih intervencija su sljedeće:
1. Belišće-26 intervencija,
2. Bistrinci-3 intervencije,
3. Bocanjevci-4 intervencije,
4. Vinogradci-1 intervencija,
5. Tiborjanci-1 intervencije,
6. Gat-2 intervencije.

Materijalna šteta nije velika s obzirom na broj požara, a najviše odnose požari na stambenim objektima i vozilu, gdje nastaju velike materijalne štete. Uspoređujući proteklu godinu je vidljivo da je broj požara pao za 14 posto, što ohrabruje. Valja istaći požar stambenog objekta u Belišću i požar vozila u Belišću i Bocanjevcima. Na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava.
Uzimajući u obzir broj vatrogasnih intervencija po mjesecima, vidljivo je da su požari nastali u vrijeme spaljivanja biljnog otpada u 3 i 9 mjesecu, a u 8 mjesecu zbog visokih temperatura i neodgovornosti osoba, gdje su bile prisutne i namjerne paljevine
Financiranje zajednice u 2012. godini je bilo redovito iz proračuna grada Belišće i iz premija osiguranja. Od toga za za redovitu djelatnost otpada 50 % sredstava, a razlika je utrošena u nabavku vatrogasne opreme i kreditiranje vozila. Uz doznačena sredstva na žiro račune DVD-a, između ostalog, zajednica je snosila sve ostale troškove potreba DVD-a na području VZG Belišća koje su predviđene Planom rada i Zakonom propisanih obveza. Značajan dio sredstava nastoji se utrošiti u nabavku vatrogasne opreme i sredstava koje je neophodno za pravovaljno funkcioniranje vatrogasnih postrojbi u ispunjenju svojih zadataka, a nadamo se da se na istom neće stati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content