Novosti|

BISTRINCI – Joža Horvat osvojio je prvo, Slavko Fatušić drugo, Josip Vučetić treće, a Nikola Barišić četvrto mjesto na već tradicionalnoj Slaninijadi, koju je u subotu na Odmorištu Drava u Bistrincima organizirala udruga športskih ribolovaca „Podravac“ Bistrinci.

No, osim uobičajeno velikog broja posjetitelja, koji sve više otkrivaju čari Odmorišta „Drava“ i 22 natjecatelja koji su se u prirodi okušali u pripremanju tradicionalnog slavonskog specijaliteta, a čije je najuspješnije natjecatelje nagradila Turistička zajednica grada Belišća, Grad Belišće i gradonačelnik dr.Dinko Burić, rastanak sa zimom u Bistrincima obilježio je još jedan iznimno zanimljiv događaj.

Naime, nakon više od pola stoljeća (a upućeni kažu čak i 70 godina), iz mlina u vodenici na rijeci Dravi, ponovo je počelo teći brašno, koje je po prvi puta od žita i kukuruza samljeo glavni graditelj vodenice i veliki entuzijast, Milorad Uskoković uz predsjednika UŠR „Podravac“ Bistrinci, Milana Borića. Brašno specifičnog okusa (zbog načina mljevenja uz pomoć kamena), odmah su iskoristile i članice UŠR „Podravac“ Bistrinci, poznatije kao „Babuške“, koje su od brašna ispekle kiflice, dok su ono kukuruzno upotrijebile za pečenje domaće proje, kojom su častile goste na Odmorištu, uz brojne druge gastronomske specijalitete poput kobasica, lepinja i drugog.

Zanimljivo je naglasiti da su svoju, ispočetka nevjerojatnu ideju o izgradnji prve hrvatske plutajuće drvene vodenice s mlinom na rijeci Dravi, bistrinački ribiči u jesen prošle godine ipak uspjeli najvećim dijelom realizirati preselivši je na obalu Drave.

Priča o prvoj slavonskoj drvenoj vodenici na rijeci Dravi po mnogo čemu je posebna i specifična i odudara od mnogih priča današnjeg materijaliziranog svijeta, jer ova je vodenica, koja je rađena po uzoru na vodenicu koja je ovdje stajala prije gotovo cijelog jednog stoljeća, načinjena prvenstveno zahvaljujući dobrovoljnom radu nekolicine entuzijasta – bistrinačkih ribiča. Svi oni, svojedobno su s neskrivenim oduševljenjem prihvatili ideju predsjednika UŠR «Podravac» Bistrinci, Milana Borića, o izgradnji plutajuće vodenice s mlinom koja bi bila smještena na prostoru sve posjećenijeg Odmorišta «Drava» u Bistrincima. Za tzv.plutajuću vodenicu odlučili su se zbog vrlo promjenjivog vodostaja rijeke Drave u raznim dijelovima godine, držeći da je ovo najbolje rješenje za ovaj projekt koji su radili i kreirali prema opisima i pričama potomaka nekadašnjih vlasnika dravske vodenice s mlinom u Bistrincima, a u njemu se uz pomoć Grada Belišća nadaju i da će uspjeti izgraditi ponton i potrebni mehanizam uz pomoć kojeg će ovaj mlin imati dvostruku namjenu: za mljevenje brašna, ali i proizvodnju struje.

Izvor: Glas Slavonije, Lidija Aničić

 

Odgovori

Close Search Window
Skip to content