Novosti|

U srijedu, 7. svibnja 2014. održana je 8. sjednica Predsjedništva Udruge HVIDR-a Belišće na kojoj je učlanjeno nekoliko novih članova.

Na sjednici se razgovaralo o „Športskim igrama branitelja“ koje Udruga HVIDR-a Belišće organizira u sklopu obilježavanja Dana grada Belišća u nedjelju 11. svibnja 2014. na odmorištu Drava u Bistrincima.

Posebna pozornost posvećena je točki dnevnog reda koja se odnosila na trenutni način izračuna mirovina hrvatskih branitelja i negativne učinke novog Zakona o mirovinskom osiguranju na hrvatske branitelje – famozni članak 80. kojim se od 1. siječnja 2015. drastično smanjuju mirovine hrvatskim braniteljima.

Naime, sukladno članaku 80. mirovine hrvatskih branitelja od 01. siječnja 2015. ponovno će se preračunavati bez suglasnosti branitelja na način da će se razdvajati na dva dijela. Onaj dio za koji postoji realan staž, koji je kod mnogih hrvatskih branitelja vrlo mali zbog godina s kojima su ušli u Domovinski rat sa faktorom izračuna 0,85 te na onaj dio staža koji većina branitelja nema zbog umirovljenja koji će ovisiti o Vladi i Državnom proračunu i biti podložan političkim konotacijama.

Faktori izračuna koji su do sada po starom Zakonu iznosili 1,50 odnosno 1,85 za dragovoljce i HRVI, po novom Zakonu se smanjuju na svega 0,85.

Iz članka 80. vidiljivo je da se pripadnici NOB-a izjednačavaju sa Hrvatskim braniteljima jer i jednima i drugima faktor izračuna po novom Zakonu iznosi 0,85…čime će se u mirovine pripadnicima NOB-a uvelike povećati dok će se razdvajanjem, mirovine hrvatskih branitelja drastično smanjivati.

 

Predsjednik Udruge HVIDR-a Belišće

Pavo Milekić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content