Novosti|

Danas je održana posljednja sjednica Gradskog vijeća grada Belišća u 2018.g. te se raspravljalo o 19 točaka dnevnog reda.
Između ostalog, prihvaćene su Odluke o izmjenama i dopunama financijskog plana Gradske knjižnice i čitaonice Belišće za razdoblje 2018.-2020.g. te izmjene proračuna Centra za kulturu Sigmund Romberg. Uz to, donesena je i Odluka o dopuni Pravilnika o plaćama i drugim primanjima zaposlenika u Centru za kulturu Sigmund Romberg. Razlog je tomu usklađivanje s Uredbom o visini minimalne plaće koja stupa na snagu.

Prihvaćena je i Odluka o Izmjenama i dopunama financijskog plana Muzeja ”Belišće” koji, između ostalog, od nedavno ima svoju službenu web stranicu, za što je također bilo potrebno osigurati i financijska sredstva.

Jednoglasno su prihvaćene izmjene Programa javnih potreba u kulturi grada Belišća, Programa javnih potreba u sportu Grada Belišća, Programa javnih potreba socijalne skrbi i zdravstva u gradu Belišću te Programa javnih potreba u području predškolskog odgoja, školstva i obrazovanja grada Belišća u 2018.g. s projekcijama za 2019. i 2020.g.

Zbog kontinuiranog rasta troškova energenata i kemikalija od 2014. godine, kada je osnovana tvrtka Hidrobel d.o.o., do danas, a koji su neophodni za poslovanje, tvrtka Hidrobel d.o.o. zatražila je subvencioniranje od Grada Belišća u iznosu od 700 000 kn. Tijekom godina smanjen je i broj korisnika, što je doprinijelo smanjenju prihoda tvrtke, dok cijena vode nije rasla. Cijena vode u Belišću jedna je od manjih u okruženju i Grad će ju nastojati zadržati takvom, dok je cijena goriva u protekle četiri godine porasla za 34 posto, a električne energije više od 16 posto. Također je vrlo važno pozitivno poslovanje tvrtke Hidrobel d.o.o. zbog projekta FASEP, u kojemu je partner tvrtki Dvorac d.o.o.

Usvojen je i Godišnji plan davanja koncesija na području grada Belišća za 2019.g. te izmjene i dopune srednjoročnog (trogodišnjeg) plana davanja koncesija. Naime, tvrtka APP iz Požege dobila je koncesiju za linijski prijevoz. Prijevoz od prigradskih naselja do grada Belišća olakšao je kretanje mnogim građanima, učenicima i studentima, a gradonačelnik je najavio da će nagodinu, osim davanja koncesije nekom prijevozniku, omogućiti obavljanje te komunalne djelatnosti i gradskoj tvrtki koja se bavi upravo komunalnom djelatnošću. U planu je organizirati linijski prijevoz na način koji će zadovoljiti potrebe svih građana.

Grad nastoji poticati gospodarstvo i tvrtke koje posluju na području grada različitim mjerama i subvencijama. Tako je prihvaćena i Odluka za djelomično oslobađanja tvrtke KF stroj d.o.o. od plaćanja komunalnog doprinosa; subvencija će tako umjesto 50% iznositi 75 %. Gradonačelnik je naglasio kako je važno svako novo zaposlenje na području grada te zadržavanje radno aktivnog stanovništva, ali i slanje pozitivnih poruka i velikim i malim tvrtkama koje stvaraju trajnu vrijednost.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao kako je na izmaku godina koja će biti upamćena po specifičnosti, naime u ovoj godini je izvršenje gradskog proračuna najveće od postojanja grada Belišća. Na današnji dan je to više od 62 milijuna kn na prihodovnoj strani, a realiziranih više od 60 mil. kn. Provedeni su brojni projekti, a na području grada je 36 projekata ili završeno ili u tijeku ( 7 iz Fondova EU vrijednosti više od 26 mil. kuna, a 29 manjih projekata realizirano je vlastitim sredstvima, vrijednosti 9,5 mil. kuna). U tijeku su prijave i za nove natječaje, stoga se i u idućoj godini očekuje mnogo, a treba napomenuti kako je odobren još jedan projekt ”Zaželi”.

Gradonačelnik se osvrnuo i na bogati kulturni program u 2018.g., brojne turističke manifestacije tijekom godine, ali i na brojne mjere kojima se nastojalo olakšati život građanima: smanjenje cijene vrtića za roditelje, stipendiranje studenata, povećanje iznosa stipendija, financiranje prijevoza učenika, subvencioniranje prijevoza studenata, uskrsnice i božićnice za umirovljenike i nezaposlene, povećanje naknade za novorođenčad s 4000 kn na 5000 kn.

Istaknuo je iznimno dobru suradnju s ministarstvima i Županijom, što je pozitivan primjer i smjer kako treba raditi i u budućnosti. Prisjetio se i dobre suradnje s Vijećem romske nacionalne manjine te brojnih projekata upravo za nacionalne manjine.

Gradonačelnik je zahvalio svima na trudu i radu tijekom godine, na kritikama i prijedlozima te dobroj suradnji, sa željom da se ona nastavi i nagodinu. Zaželio je svima uspješnu novu 2019. godinu.

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content