Novosti|


Na incijativu gradonačelnika grada Belišća Zvonka Borića i predsjednika Mjesnog odbora Bistrinci Josipa Rakmića u ponedjeljak je s početkom u 19 sati u Bistrincima održana proširena sjednica Vijeća Mjesnog odbora Belišće i predstavnika udruga koje djeluju na području prigradskog naselja Bistrinci (NK Podravac, DVD Bistrinci, UŠR Podravac). Glavna tema sastanka bile su informacije kojima raspolaže gradonačelnik Zvonko Borić u svezi glasina koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u javnosti, a koje su vezane uz neistinite navode o doseljavanju na područje grada Belišća većeg broja obitelji i osoba pripadnika romske nacionalne manjine.

To je u potpunosti lažna informacija, koja je stvorila negativan odnos prema pripadnicima romske nacionalne manjine. Bilo tko je mogao doći i direktno me upitati o tim informacijama, no očito je nekome bilo u cilju pustiti glasine koje su se prepričavale po gostionicama, klubovima i drugdje. Kategorički tvrdim da je vijest o organiziranom doseljavanju Roma na naše područje ogromna laž. Posebno se o ovome počelo spekulirati nakon posjeta saborskog zastupnika za romsku nacionalnu manjinu Veljka Kajtazija Gradu Belišću. No, tema razgovora s njim je bila obveza legalizacije objekata koju zakon zahtjeva, ne samo u romskom naselju, nego na cijelom području. U gradskoj blagajni za takvo što nemamom novac, zato smo i nastojali s njim dogovoriti da se novac pokuša prikupiti iz europskih fondova i ministarstava. Zar smo trebali dići kredit i zadužiti grad? Ili je bolje da budemo, kao i do sada, jedan od rijetkih gradova bez kredita? Ciljano su se sa zlom namjerom digle tenzije oko dezinformacije o doseljavanju 200 romskih obitelji, umjesto da se bavimo pravim problemima – zatvaranjem pogona u Belišću d.d. i sve većom nezaposlenošću, kaže gradonačelnik Borić, dodajući kako u zadnje vrijeme nije dolazilo do povećanja broja romskih obitelji na našem području, čak štoviše, broj se smanjio jer se dio obitelji iselio u Kanadu. Što se tiče legalizacije objekata u Ulici Marka Oreškovića, Romi će plaćati sva davanja jednako kao i svi ostali građani, na istim računima, po istoj cijeni – bez bilo kakvih povlastica.

Nikada nije bilo govora o organiziranom doseljavanju Roma, pa gdje bismo uopće smjestili 200 romskih obitelji? O tome nisam razgovarao niti s Kajtazijem, niti s Čačićem, bez obzira na priče koje kruže Bistrincima, a i šire. To je velika laž i obmana koja je potaknula razdor između Bistrinčana i Roma. Pa nemamo mogućnosti pobrinuti se za vlastite sugrađane koji žive u teškim socijalnim prilikama, a kojih će biti još i više nakon mnogobrojnih otkaza u Belišću d.d.. Gdje smjestiti 200 obitelji? Da istjeramo ove koje sad žive u gradskim stanovima?, pita gradonačelnik, rezolutno odbijajući insinuacije o doseljavanju Roma. Gradonačelnik Borić se osvrnuo i na tvrdnje kako je u predizbornoj kampanji išao po glasove upravo u romsko naselje, odgovarajući na upit jednog od sudionika sastanka da nije bio jedini. Sve su stranke išle kod Roma po glasove. To što sam ja kao gradonačelnik dobar s Balogom – pa moram biti, on je legalno izabrani predstavnik romske nacionalne manjine u gradu Belišću. Sve smo bliže EU, gradonačelnik je dužan brinuti se o svima na jednak način: nikoga favorizirati, nikoga diskriminirati, odlučno tvrdi Borić. M.Đ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content