Novosti|

U utorak, 19. veljače, u sklopu kanonske vizitacije, gradonačelnik Zvonko Borić sa suradnicima primio je u gradskoj upravi Mons. dr. Marina Srakića – nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije i prvi metropolit Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, u čijoj su pratnji bili belišćanski župnik fra. Josip Vrdoljak, župnik Župe Veliškovci fra. Božo Ljubičić te prof. mons. Luka Marijanović i Robert Jugović.

Gradonačelnik je upoznao nadpiskupa i njegove suradnike sa gradom Belišćem ali i odnosnom crkve i lokalne samouprave. Napomenu je kako u Belišću djeluje nekoliko tvrtki, gdje je posebno značajna tvrtka Harburg-Freudenberger na koju se nadovezuju i kooperanti. Dotad najveća tvrtka Belišće d.d. u proteklom razdoblju doživjela je organizacijske promjene gdje su stvorene nove tvrtke koje bi trebale zapošljavati određeni broj radnika. Grad Belišće ulaže napore u razvoj gospodarstva i poticanje zapošljavanje, a dokaz tome su i ovogodišnje poticajne mjere za poduzetnike za što su predviđena i financijska sredstva. U tom smislu grad Belišće redovito pruža financijsku pomoć obiteljima za novorođenu djecu, a sufinancira i rad Dječjeg vrtića. Ostvarena su i financijska sredstva iz EU fondova, a očekuje se odobravanje još nekoliko razvojnih projekata ukupne vrijednosti oko milijun EUR-a. Grad Belišće u stalnom je kontaktu sa svojim građanima, a jedan je od rijetkih gradova sa velikim brojem aktivnih udruga.
Nadpiskup Marin Srakić zahvalio se gradonačelniku na prijemu i istaknuo kako se u okviru svoje vizitacije planira upoznati ne samo sa onima koji vode Župu, već i sa predstavnicima lokalne samouprave koji vode širu brigu o vjernicima. Napomenuo je kako mu je poznato da je Belišće krajem 80-tih godina bila jedna od razvijenijih općina na području Valpovštine i šire, upravo zbog razvijene industrije. Upravo zbog globalnih promjena posljedice su se odrazile i na Belišće ali, uspoređujući sa nekim mjestima gdje gotovo i nema zaposlenih, istaknuo je kako je uspjeh da su stvorene neke nove tvrtke ali i da su neke od postojećih zadržane.
Gradonačelnik je naglasio kako je odnos Crkve i Grada Belišća na dobroj razini. U skladu s mogućnostima, grad redovito pomaže župi prilikom obilježavanja blagdana, a jedan od njih je i proslava Sv.Ane. S obzirom da se zakon o legalizaciji odnosi i na crkveno zemljište, grad Belišće poduzet će sve radnje za legalizaciju crkvenih objekata koji još nisu upisani u zemljišnim i katastarskim knjigama. Glede svetišta Sv.Ane gradonačelnik je upoznao nadbiskupa kako je mjesni odbor Bistrinci upoznat sa postupkom parcelacije zemljišta te da se u svezi svetišta još treba razgovarati sa predstavnicima mjesnog odbora.
Na kraju posjeta i djelatnici u gradskoj upravi iskoristili su priliku upoznati se sa nadbiskupom i zajednički se fotografirati u znak sjećanja na posjet gradu Belišću. Tijekom svojeg boravka u Belišću, nadbiskup je posjetio i susreo se sa prvopričesnicima, vjeroučiteljima, Župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem, suradnicima u župi, posjetio filijale u Bistrincima i Kitišancima te svetište sv. Ane. Također se susreo sa predstavnicima udruge sv. Vinka, Zajednica Vjera i svjetlo, Kursiljo i Franjevačkim svjetovnim redom te predstavnicima FRAMe, mladim članovima CPD „MIR“, zborovođama i članovima zborova kao i sa biblijskom grupom. Na kraju dana nadbiskup je služio i sv. Misu u župnoj crkvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content