Novosti|

Večeras se u Velikoj vijećnici Gradske uprave grada Belišća okupio veliki broj ljubitelja poezije. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Belišću i Gradske knjižnice i čitaonice Belišće održana je promocija zbirki pjesmama Frane Budića pod naslovom ”Moj izbor” i ”Sonetna patrica”.

Frano Budić rođen je u Aržanu kod Imotskog gdje je završio osnovnu školu, dok je srednju školu pohađao u Osijeku. Nakon studija strojarstva zapošljava se u Tvornici strojeva u Belišću gdje je bio zaposlen do mirovine. Bio je aktivni vatrogasac i tajnik DVD-a Bistrinci. Objavio je devet zbirki pjesama te dvije dokumentarne knijge, a  osnovao je i Književnu udrugu ”Vers” u Belišću te Udrugu za nenasilje u Bistrincima.

Predstavljanju su nazočili  zamjenik župana Osječko-baranjske županije gospodin Goran Ivanović, zamjenik gradonačelnika grada Belišća gospodin Domagoj Varžić, doktor znanosti, profesor Milorad Nikčević te predsjednik Društva hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski profesor Mirko Ćurić.

U nekoliko je rečenica predstavio djelovanje Ogranka u protekloj godini predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Belišću Zdenko Glasovac i pri tome istaknuo značenje stvaralaštva Frane Budića.

U ime Grada Belišća sudionike promocije pozdravio je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i zahvalio na ustrajnosti stvaranja autoru knjiga, a podršku Frani Budiću dao je i zamjenik župana Goran Ivanović.

Dugogodišnji autorov prijatelj, Milorad Nikčević u kratkom je obraćanju naglasio vrijednost Budićeva stvaralaštva, a posebno vrijednost soneta, kao poetske discipline, koja je prava rijetkost u domaćoj poetskoj praksi pa je  Budića okarakterizirao suvremenim renesansnim pjesnikom, aludirajući na Petrarku i njegovo poetsko stvaralaštvo.

U nastavku programa, knjige je predstavio Jozo Bogdanović, urednik izdanja, pri čemu je posebno raščlanio sonet kao pjesničku formu, sonetni vijenac, majstorski sonet i akrostih, elemente od kojih su sastavljene zbirke Frane Budića, dok su Ana Vazdar i Sandra Glasovac pročitale nekoliko pjesama po izboru iz spomenutih zbirki. Na kraju je i sam autor objasnio proces nastanka pjesama te ”pravila” slaganja stihova u sonetu, što je zahtjevan, ali pjesniku ugodan posao.

U glazbenom programu posjetitelji su uživali u izvedbama Predraga Matijanića, a nakon same promocije su proveli ugodno vrijeme i na prigodnom domjenku u predvorju Gradske uprave grada Belišća.

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content