Novosti|

U četvrtak, 18. siječnja 2018. godine gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o stanju zaduženosti Grada Belišća. Uz gradonačelnika, konferenciji su nazočile i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković te pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Božica Lalić.

Neposredan povod ovoj konferenciji, kako je uvodno naglasio, sve su učestaliji politički napadi i širenje glasina i neistina o financijskom stanju u Gradu te je zbog javnosti, napose svojih sugrađana, zatražio službene podatke o kreditnoj zaduženosti Grada Belišća, koje je Ministarstvo financija vrlo brzo i dostavilo.

U dokumentu pristiglom iz Ministarstva financija, koji potpisuje pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, navodi se da ukupna zaduženost Grada Belišća iznosi 12,65% te da nema dospjelih nepodmirenih obveza iz prethodnih godina.

Točnije, zaključak je sljedeći:

“Ostvareni proračunski prihodi Grada Belišća u 2016. godini (umanjeni za prihode iz članka 88. stavka 4. zakona) iznosili su 24.947.128,00 kuna. Udio godišnjih obroka (anuiteta) svih kredita/jamstava/danih suglasnosti u ostvarenim prihodima iznose 17,73%. Međutim, kada se iz izračuna izuzmu godišnji anuiteti kredita za projekte koji su sufinancirani iz pretpristupnih programa i fondova Europske unije te za projekte iz područja unapređenja energetske učinkovitosti, tada ukupna zaduženost Grada Belišća, na dan 29. prosinca 2017. godine, iznosi 12,65%.”

Dakle, pojasnio je gradonačelnik Dinko Burić, u ovih 12,65 % ulazi i zaduženost Grada za onaj dio za što nije podignut kredit nego se iz vlastitih sredstava išlo u otkup zgrada Duropacka odnosno DS Smitha nakon prodaje Kombinata Belišće, među kojima je 7 nekretnina. Naravno, tu su i projekti, njih čak 37 u protekle 4 godine,  koje su Europska unija, resorna ministarstva, nadležne institucije i Grad Belišće zajedno sufinancirali, a čija je ukupna vrijednost veća od 74 milijuna kuna, od čega je udio Grada Belišća 25,3% odnosno 18.830.505,45 kuna. Osim toga, ugovorene su i tri velike kapitalne investicije sufinancirane iz drugih izvora, a koje se odnose na projekt FASEP odnosno kanalizaciju i vodoopskrbu u Belišću i prigradskim naseljima, projekt izgradnje solarnih elektrana R-SOL-E te projekt povećanja energetske učinkovitosti zgrade Dječjeg vrtića “Maslačak”. Vrijednost ovih projekata premašuje 94 milijuna kuna, sufinancirani su u iznosu od 92,9%, a udio Grada Belišća je 7,1% odnosno 6.732.560,88 kuna.

Osim tih 40 projekata, Grad Belišće realizirao je još 28 projekata iz vlastitih sredstava po prigradskim naseljima za koje se nije dizao kredit, jer ih je Grad mogao sam isfinancirati.

Planiranih 10 projekata u 2018. godini vrijedni su gotovo 55 milijuna kuna, od čega će se iz drugih izvora, poput Europskih fondova, sufinancirati 90,1% ulaganja, dok udio Grada Belišća za sve to iznosi 9,9% odnosno nešto više od 5 milijuna kuna. Za sada su odobrena 4 projekta, iz Grada Belišća se nadaju odobrenju za još barem dva projekta, a novi rebalans proračuna, upravo zbog projekata, gradonačelnik Belišća Dinko Burić najavljuje već za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća u veljači.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio “Belišće”
Foto: Tin Lacković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content