Novosti|

Uz vrevu i užurban način života sve je teže u gradovima pronaći mjesto na kojem se čovjek može vratiti prirodi. Upravo takvo mjesto dobili su građani Belišća. Slijedeći europsku i praksu nekoliko hrvatskih gradova, u središtu Belišća građanima je odnedavno na raspolaganju čak 150 malih vrtova. Na besplatnoj zemlji mogu na ekološki način uzgajati vlastitu hranu i družiti se sa sugrađanima. Goran Tomašević i Gordana Papišta već znaju što će raditi u svojim besplatnim vrtovima – povrće. Prve motike u 150 malih vrtova mogle bi već za mjesec dana. ‘Ovdje ćemo nastojati da se to sve skupa proizvodi ekološki i da pomogne stanovništvu da uz jedno minimalno ulaganje, uz jedno druženje i zadovoljstvo proizvedu zdravu hranu za sebe’, ističe Zvonko Borić, gradonačelnik Belišća.

gv

Besplatan komad vrta u središtu grada građanima se sviđa. ‘Pa dobra je ideja. Mnogi ljudi ovdje žive u zgradama koji nemaju gdje’, ističe Simona iz Belišća. Osim uštede, vrt u urbanoj sredini omogućava ljudima povratak u prirodu. ‘Da iziđu iz svojih stanova i da se nekako vrate zemlji kroz jedno moderno, ekološko urbano vrtlarenje’, kaže Antonija Andrašek, pročelnica ureda za društvene djelatnosti grada Belišća. Urbano vrtlarenje, neke bi moglo potaknuti i na ozbiljniju proizvodnju, nadaju se ekolozi. ‘Mislim da je eko poljoprivreda šansa Hrvatske, to je naša budućnost i to je jedino gdje mi zaista možemo biti konkurentni u Europskoj uniji’, kaže Dinko Župan, predsjednik udruge Eko Karašica.

Od Europske unije zato će tražiti novac za vrtove. Uz dovoljno truda, gola oranica uskoro bi mogla postati pravi mali rajski vrt.

Belišćanski gradski vrtovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content