Novosti|

Konstantin Krasnitsky, klavirski virtuoz koji je već jednom nastupio u Belišću i oduševio belišćansku publiku u veljači 2010. godine, ponovo će nastupiti u Belišću. Klavirski koncert Konstantina Krasnitskog održat će se na 37. Rombergovim glazbenim večerima u Amaterskom kazalištu Belišće u petak 15. studenoga u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 kuna možete rezervirati na telefon kazališta 664-932 od 9 do 14 sati ili ih nabaviti na blagajni kazališta prije samog programa.

BIOGRAFIJA

Konstantin Krasnitsky je talentirani i perspektivni pijanist mlađe generacije. Glazbeno obrazovanje stekao je u „Republican Lyceum – College“ pod nadzorom bjeloruske Državne glazbene akademije (1982. – 1994.) u klasi profesora E. G. Puksta. Diplomirao je i magistrirao na bjeloruskoj Državnoj glazbenoj akademiji (1994. – 2000.) gdje je započeo i pedagoški staž kao asistent – pripravnik u klasi cijenjenog umjetnika Republike Bjelorusije, profesora V. N. Nekhaenka.
Od 1999. K. Krasnitsky je profesor klavira na bjeloruskoj Državnoj glazbenoj akademiji. Među njegovim studentima su i dobitnici nagrada na međunarodnim klavirskim natjecanjima.
U sviranju K. Krasnitskog zapaža se ozbiljnost interpretacijskog koncepta, jasna virtuoznost, stilska preciznost i logični dramatski razvoj. Ove kvalitete su najviše došle do izražaja na „3. Rahmanjinovom međunarodnom natjecanju klavirista“ u Moskvi (veljača 2002.), gdje je Konstantin Krasnitsky osvojio 4. nagradu. To je bilo prvi puta u povijesti da je bjeloruski glazbenik postao dobitnik nagrade nekog natjecanja održanog u Velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija.
Uspjehu u Moskvi prethodila je blistava pobjeda 1999. na „1. međunarodnom natjecanju klavirista“, u organizaciji EPTA (European Piano Teachers Association) u Zagrebu, na kojem je K. Krasnitsky nagrađen 1. nagradom stručnog žirija i posebnom nagradom publike. Konstantin Krasnitsky održao je koncertne turneje u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Tadžikistanu kao i u dvoranama poput Konzerthause u Berlinu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Steinway Chamber dvorani u Kopenhagenu. Za svoje umjetničke rezultate K. Krasnitsky nagrađivan je odličnim kritikama u tisku; na primjer: londonske novine „The Independent“ „… dobroćudni div, čak je pomalo nalik mladom Rahmanjinovu… Krasnitsky ima zvuk čiste ljepote, bogat i mekan, kojim postiže zadivljujuće osebujno značenje…“ (25. 4. 2002. u tekstu „In search of new stars“).
Od 1996. do 2003. stalni je učesnik u „International Pianist Course of the Higher Art skill“ u spomen na S. V. Rachmaninova u Tambowu (Rusija) u klasi nacionalnog umjetnika USSR-a, profesora na Moskovskom konzervatoriju V. K. Merzhanova.
Surađivao je s Predsjedničkim orkestrom Republike Bjelorusije, Simfonijskim orkestrom nacionalnog akademskog Boljšoj teatra opere i baleta Republike Bjelorusije, Državnim akademskim simfonijskim orkestrom Republike Bjelorusije, Državnim komornim orkestrom Republike Bjelorusije, Moskovskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Simfonijskim orkestrom grada Gomela i Molodechna, Simfonijskim orkestrom Bjeloruske državne glazbene akademije „Mladi Bjelorusi“. Sudjelovao je u brojnim koncertnim projektima u Bjelorusiji (klavirski festivali u Minsku, Brestu, Mogilevu, Grodnu, festival „Minsk Spring ’99“, „Minsk Spring 2003.“, „Art of children and youth“, u bjeloruskom Državnom filharmonijskom društvu – na koncertima osvajača prvih nagrada), u Hrvatskoj je svirao solo programe i na festivalima „Piano – Fortissimo“ u Zagrebu, „Varaždinske barokne večeri“, „Senjske koncertne večeri“ i na „Dubrovačkim ljetnim igrama“.
Konstantin Krasnitsky snimao je za radio i televiziju. Dobitnik je posebne nagrade Predsjednika Republike Bjelorusije za talentirane mlade umjetnike (2002.).
Od jeseni 2007. godine prisutan je u Osijeku kao profesor klavira na Odsjeku za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.
Počasni je profesor klavira u Anjan Normal University od veljače 2012. godine.

Konstantin Krasnitsky

kk01

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content