Novosti|

Ove, 2014. godine, u svijetu se obilježava stogodišnjica Prvoga svjetskog rata. S pozicije povijesno vojnih znanosti, ovaj prvi globalni sukob s dalekosežnim posljedicama za čitav svijet, u Republici Hrvatskoj , nedovoljno je istražen i obrađen. Na nacionalnoj razini osnovan je Inicijativni odbor s ciljem dobre organizacije i koordinacije aktivnosti u prikupljanju povijesne građe iz tog vremena , od nacionalne do lokalne razine.

Ogranak Matice hrvatske iz Belišća, iz Valpova i iz Bizovca te mjesto Petrijevci , također su se odzvali ovoj vrijednoj inicijativi. U koordinaciji , okupili su se svi predstavnici ogranaka Matice hrvatske bivše Valpovštine i sačinjen je Akcijski plan. Pozivaju se građani Valpovštine da pripomognu u ovoj obimnoj organizaciji i daju svoj doprinos pri prikupljanju vrijednih uspomena tematski vezanih uz prvi svjetski rat.

Građani koji u svojim kućnim arhivima posjeduju fotografije, dijelove vojne opreme, odličja , vojne dokumente, predmete ili bilo koju drugu, neka ih s povjerenjem dostave ili samo jave radnom timu radi njihove evidencije, obrade i pripreme za veliku ovogodišnju izložbu. Slobodnom voljom obratite se na adrese predvodnika timova za organizaciju obilježavanja stogodišnjice prvog svjetskog rata u Valpovštini:

– Ogranak Matice hrvatske u Belišću: 031/400-627 – (Vlasta Vicić, Jasna Andrišić), 098 783 349 (Dragan Milec), 099 5006740 (Zdenko Glasovac)
– Ogranak Matice hrvatske u Valpovu: 031 651 606 -(Ivan Tonković)
– Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu – 098 9458695- (Vjekoslav Đaniš)
– mjesto Petrijevci-098 339299 -( Ivo Zelić)

Unaprijed veliko HVALA!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content