Novosti|

1.svj_rat1Ove, 2014. godine, u svijetu se obilježava stogodišnjica Prvoga svjetskog rata. S pozicije povijesno vojnih znanosti, ovaj prvi globalni sukob s dalekosežnim posljedicama za čitav svijet, u Republici Hrvatskoj , nedovoljno je istražen i obrađen. Na nacionalnoj razini osnovan je Inicijativni odbor s ciljem dobre organizacije i koordinacije aktivnosti u prikupljanju povijesne građe iz tog vremena , od nacionalne do lokalne razine.

Matica Hrvatska ogranak Belišće, ogranak Valpovo, ogranak Bizovac i mjesto Petrijevci , također su se odzvali ovoj vrijednoj inicijativi. U koordinaciji , okupili su se svi predstavnici ogranaka Matice hrvatske bivše Valpovštine i sačinjen je Akcijski plan.

Pozivaju se građani Valpovštine da pripomognu u ovoj obimnoj organizaciji i daju svoj doprinos pri prikupljanju vrijednih uspomena tematski vezanih uz prvi svjetski rat. Građani koji u svojim kućnim arhivima posjeduju fotografije, dijelove vojne opreme, odličja , vojne dokumente, predmete ili bilo koju drugu ,neka ih s povjerenjem dostave ili samo jave radnom timu radi njihove evidencije, obrade i pripreme za veliku ovogodišnju izložbu.

Slobodnom voljom obratite se na adrese predvodnika timova za organizaciju obilježavanja stogodišnjice prvog svjetskog rata u Valpovštini:

 Matica Hrvatska Belišće: 031 400 627 – (Knjižnica Belišće), 098 783 349 (Dragan Milec), 099 500 6740 (Zdenko Glasovac)
 Matica Hrvatska Valpovo: 031 651 606 -(Ivan Tonković)
 Matica hrvatska Bizovac – 098 945 8695- (Vjekoslav Đaniš)
 Mjesto Petrijevci-098 339 299 -( Ivo Zelić)

Unaprijed veliko HVALA!

Odgovori

Close Search Window
Skip to content