Novosti|

Zajednica tehničke kulture Valpovo održala je Izvanrednu skupštinu 21. listopada 2013. godine. Glavna točka Skupštine bila je: ODLUKA O DOPUNI NAZIVA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE VALPOVO

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Dragan Milec predložio je Skupštini, kako bi sukladno društvenom stanju i trenutku realiteta, bilo dobro razmotriti inicijativu o dopuni naziva Zajednice tehničke kulture Valpovo, s prijedlogom dopune i novim nazivom: Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Posebno je naglasio suštinu prijedloga i odgovornost predlagača te naglasio: „Osobe koje vode ovu Zajednicu moraju uvijek znati, u svim okolnostima, što treba činiti i što je najbolje za Zajednicu. Treba donositi odluke i za sadašnjost i za budućnost. “
„Zalažem se sada, kroz ovu inicijativu, kada Grad Belišće ima predispoziciju a i iskazuje spremnost, da bude ne samo sadržajno kao do sada, već i u statusnom obliku, sadržan i u nazivu Zajednice tehničke kulture. Izrečeno u slikovitu značenju, želio bih da tehnička kultura Belišća, ne bude ni pritoka, ni rukavac, već da bude i nazivom i sadržajem, sjedinjena u glavnome koritu rijeke zvane Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće. Mislim da će to biti novi iskorak, prepoznat kao vizionarski a utemeljen na činjenicama. To će biti novi poticaj zajedništva kvalitete i izvjesne i perspektivne budućnosti Zajednice tehničke kulture Valpovo- Belišće“.

Predsjednik je prezentirao 14 argumenata i predložio Skupštini, da se nakon rasprave, prihvati inicijativa.
Argumenti zašto grad Belišće treba dobiti punopravni naziv u nazivu Zajednice tehničke kulture?
1. Zato što najnoviji Statut HZTK temeljen na Zakonu o tehničkoj kulturi, definira gradsku organizaciju kao osnovnu organizacijsku cjelinu funkcioniranja tehničke kulture odnosno više gradova u jednom sjedinjenom organizacijskom obliku.
2. Zato što je mjesto Belišće grad, čiji je status dobiven 15.5.1997. godine ( prije 16 godina).
3. Zato što je grad Belišće stekao i sve ostale pravne, organizacijske i statutarne uvjete.
4. Zato što Grad Belišće javno i iskreno podržava rad tehničke kulture i iste aktivno konzumira
5. Zato što javna emocija podrške tehničkoj kulture potvrđena kroz vlastito ime u zajedničkoj organizaciji tehničke kulture, u instituciji sustava lokalne uprave i samouprave otvara nove dimenzije i mogućnosti podrške i sadržaja.
6. Zato što pojedinci iz grada Belišća, udruge kao članici ZTKV, članovi UO, NO, Skupštine, po sadržaju i po formi, definirano statutom i ugovorom o pristupanju, ali i operativno, ravnopravno sudjeluju u cjelokupnom životu rada i funkcioniranja ZTKV.
7. Zato što OŠ Ivana Kukuljevića, kroz programske aktivnosti i izvan nastavne aktivnosti, aktivno sudjeluje i konzumira programe tehničke kulture kroz programe „ P“ i „H“.
8. Zato što je omjer sudjelovanja djece školskog uzrasta iz Belišća oko 40%, iz Valpova oko 40% , 20% iz Ladimirevaca, Veliškovaca i Šaga.
9. Zato što je broj udruga u ZTKV iz Belišća kao i iz Valpova, ukupno deset (10).
10. Zato što je kroz cijelu povijest Belišća, naročito posljednjih 60 godina industrijskog Belišća, Belišće bilo čimbenik industrijskog, ekonomskog razvitka i Belišća i cijele ex Valpovštine.
11. Zato što su u Belišću organizirane 4 udruge čiste tehničke profilacije čiji su članovi bili i jesu ugledni članovi lokalne zajednice i nosioci svih aktivnosti, industrijskog Belišća, i šire.
12. Zato što je u Belišću registriran prvi organizirani oblik u tehničkoj kulturi i to 1948 godine, kada je osnovan Kotarski odbor Narodne tehnike Belišće(Brodarski klub Narodne tehnike Belišće) i ta se godina uzima kao početak organiziranog djelovanja tehničke kulture (Narodne tehnike) u našemu kraju.
13. Zato što su od dobivenih 5 državnih nagrada „Faust Vrančić“ dobitnici trojica iz Belišća, a od 4 dobivene godišnje nagrade HZTK , dvojica iz Belišća.
14. Zato što grad Belišće, kao jedinica lokalne uprave i samouprave, izdvaja određena financijska sredstva za javne potrebe CTK ZTKV.

Na kraju rasprave Skupština je jednoglasno donijela odluku da se na inicijativu predsjednika Zajednice tehničke kulture Valpovo, inženjera Dragana Mileca i argumentirane prezentacije sažete u 14 točaka, čiji se argumenti temelje na sveukupnoj analizi višegodišnjeg činjeničnog stanja organiziranosti udruga u tehničkoj kulturi i udjela konzumacije i participacije javnih potreba gradova Valpova i Belišća, sadašnji naziv Zajednice dopuni i da Zajednica nadalje djeluje pod nazivom: Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće
Dragan Milec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content