Novosti|

Ministar branitelja Predrag Matić u Vodicama je 9. svibnja 2014. godine, predstavnicima 16 jedinica lokalne i regionalne samouprave svečano uručio ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom. Tom je prigodom ministar Matić potpisao ugovore o sufinanciranju s predstavnicima Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova: Belišće, Duga Resa, Krk, Labin, Lepoglava, Osijek, Pazin, Požega, Pula, Rijeka, Sveta Nedjelja, Vodice te općina: Jelsa, Kali i Velika Pisanica.
U ime Ministarstva branitelja, svečanosti je nazočila i pomoćnica ministra Nevenka Benić, članica Radne skupine za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom za 2014. godinu.

Svečanost uručenja ugovora održala se u gradskoj vijećnici Grada Vodica te se okupljenim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i Ministarstva branitelja najprije u ime domaćina obratila gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, a u ime gradonačelnika Belišća, svečanosti je prisustvovao njegov zamjenik Domagoj Varžić.

Ministar Matić u svom je govoru naglasio: „Ovaj Projekt, Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koji Ministarstvo branitelja provodi već desetu godinu, prvenstveno je namijenjen hrvatskim braniteljima, ali će korist od njega imati svi naši građani. Ovaj Projekt je važan i zato što pokazuje da se ulaže u to da se osobe s invaliditetom osjećaju ravnopravno. Siguran sam da ćemo i u budućnosti, zajedno s lokalnom zajednicom, nastaviti i razvijati ovaj program.”

U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Pored građevinskih objekata, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje osobe s invaliditetom koriste u svakodnevnom životu poput prilagodbe kupališta, gradskih bazena, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnje taktilnih polja upozorenja, upuštanja rubnjaka i prilagodbe nogostupa na ulicama i raskrižjima ulica, ugradnje dizala, podiznih platformi i sl.

Ovim ugovorom gradu Belišću odobrena su sredstva od 120.000 kuna za financiranje radova prilagodbe osobama s invaliditetom zgrade policijske postaje, tj. za ugradnju dizala.

Odlukom o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja je za 2014. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 kuna. Raspisan je javni poziv temeljem kojeg je prikupljeno 36 zahtjeva za prilagodbu 44 objekta. Radna skupina za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koju čine predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, civilnih udruga osoba s invaliditetom te Ministarstva branitelja, održala je sastanak 17. ožujka 2014. godine na kojem je predloženo donošenje odluke za sufinanciranje 18 projekta.

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Barišić se na kraju zahvalio u ime svih potpisnika ugovora te istaknuo: „Projekt koji je Ministarstvo branitelja raspisalo u siječnju u realizaciju je ušao već u petom mjesecu. Svi drugi projekti na koje smo se prijavljivali još nisu došli do te faze potpisivanja. Stoga, pohvala jednima, ali i kritika drugima. Ovaj Projekt koji ste vi pokrenuli je pomoć i braniteljima, a pomoć i svim osobama s posebnim potrebama u našoj društvenoj zajednici.”

Svečanost je završena polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim braniteljima grada Vodica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content