Novosti|

U petak, 20. srpnja u poslijepodnevnim satima gradonačelnik Zvonko Borić zajedno sa predsjednikom udruge za navodnjavanje Stevom Jelkićem obišao je sustav za navodnjavanje koji je financiran u cijelosti i sredstava državnog proračuna, dok je grad Belišće izradio potrebnu projektnu dokumentaciju. Nakon što su obišli usjeve na poljoprivrednim površinama u Gatu mogli su se uvjeriti da oni poljoprivrednici koji na svojim površinama koriste sustav imaju zelene i napredne usjeve, dok oni koji ga ne koriste našli su se u velikim problemima i gotovo da neće biti uroda. Gradonačelnik je istaknuo kako je sustav u funkciji i kako zakonski još nije do kraja regulirano pitanje vlasništva nad sustavom navodnjavanja ali bez obzira na to sustav je u pokusnom radu i koristi ga 15-tak poljoprivrednika sa područja Gata koji se bave proizvodnjom povrća na ukupno 50-tak hektara. Sustav navodnjavanja u Gatu kapaciteta je ukupno 500 hektara s mogućnošću proširenja na 2000 hektara i više.
S obzirom na intenzivno djelovanje čovjeka i sami vidimo da se priroda strašno buni i pokušava napraviti ravnotežu ali ova godina je dokaz da se bez vode, koju treba znalački i kontinuirano koristiti, više neće moći proizvoditi niti povrće ali niti voće, a kako se čini niti tradicionalne kulture, istaknuli su predsjednik udruge za navodnjavanje Stevo Jelkić zajedno sa članovima udruge koji su zajedno sa gradonačelnikom Zvonkom Borićem razgovarali o poljoprivrednoj djelatnosti i utjecaju navodnjavanja na njezin kvalitetan razvoj u budućnosti.
U razgovoru sa članovima udruge gradonačelniku su istaknuli probleme s kojima se susreću gdje je jedan od osnovnih upravo plasman i naplata robe tako da su se danas poljoprivrednici našli u jednoj vrlo teškoj financijskoj situaciji.
Gradonačelnik je istakuno kako se čini da će prema incijativi poljoprivrednika biti nužno osnovati zadrugu ili neki drugi oblik udruživanja kako bi poljoprivrednici mogli zajednički, planiranom proizvodnjom određene vrste i količine proizvoda, nastupiti na ovako neuređenom tržištu, a prema gradu Belišću također će biti upućena zamolba da se pomogne pri kupnji uređaja za navodnjavanje koji se postavlja neposredno na poljoprivrednu površinu i koji bi na takav način koristili svi koji imaju usjeve prema dogovorenoj satnici i potrebama usjeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content