Novosti|

U ponedjeljak, 3. prosinca, u vijećnici grada Belišća održan je sastanak na temu problematike obrtništva i poduzetništva na području grada Belišća. Velik dio obrtnika, trgovačkih društava i OPG-a odazvao se pozivu kako bi zajedno raspravili o preprekama na koje nailaze prilikom obavljanja svoje djelatnosti, zapošljavanja radnika te korištenja državnih potpora posebno u dijelu sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja.

Naime, Grad Belišće u sljedećoj proračunskoj godini namjerava izdvojiti znatna sredstva za davanje potpora poduzetnicima i obrtnicima kako bi u ovim kriznim razdobljima održali i povećali svoju proizvodnju, otvorili nova radna mjesta te tako očuvali gospodarstvo na području grada Belišća. Jedan od ključnih razloga inicijative da se osiguraju sredstva u proračunu za poticanje i pomaganje poduzetništva i obrtništva je velika nezaposlenost na području grada koja je nastala uslijed gašenja velikog broja radnih mjesta. Tvrtka Belišće d.d. nekada je bila nositelj razvoja grada Belišća kroz izgradnju komunalne infrastrukture, te praćenje i podržavanje kulture i sporta. Međutim, danas više nije ni tvrtka s najvećim brojem zaposlenih, a iz nje polako nastaju druge tvrtke kao što su Harburg Freudenberger, Tvornica elektro opreme, Leistritz turbinske komponente, spiralna ambalaža i destilacija, došlo je do razdvajanja tvrtke na manje dijelove. Manji i srednji poduzetnici i obrtnici bi tu trebali pronaći svoju priliku za uspjeh i preuzeti inicijativu u osnaživanju proizvodnih i uslužnih djelatnosti na našem području, bilo kroz kooperaciju s velikim uspješnim tvrtkama na području grada, bilo svojim samostalnim djelovanjem.

„Treba potaknuti i poduprijeti i otvaranje novih obrta i trgovačkih društava, ali ono što imamo od proizvodnje treba dobro čuvati, paziti i podržavati. Naš potencijal nije prevelik, ali velika je volja i želja da to uspijemo“, naglasio je gradonačelnik grada Belišća, Zvonko Borić. Istaknuo je da su u pripremu proračuna za sljedeću godinu uključeni različiti projekti, kao što su pitka voda, kanalizacija, sanacija odlagališta, trg, javna rasvjeta, vrtić, no s obzirom da je teška situacija trebamo pronaći ravnotežu u proračunu i, pored izdvajanja sredstava za podizanje standarda i uređenje grada, izdvojiti veliki dio sredstava za pomoć obrtnicima i trgovačkim društvima. Grad je prijavio dosta projekata na natječaje EU fondova i za realizaciju projekata dobit će oko milijun eura. Dio sredstava potrebno je unaprijed osigurati za što će Grad koristiti oročena sredstva tako da postoji mogućnost odvajanja proračunskih sredstava za poduzetnike.

Zoran Uranjek, direktor tvrtke Harburg Freudenberger obratio se skupu ponajprije kao građanin Belišća kojeg zanima što se događa na gospodarskom planu grada te vidi veliki potencijal u tome što se događa u Belišću i da manje tvrtke trebaju iskoristiti veliku mogućnost napretka. Problemi razvoja grada s kojima se njegova tvrtka susreće su nedostatak smještajnih kapaciteta i restorana na području Belišća, kupovina transporta od tvrtki izvan područja grada te nedovoljna informiranost građana i poduzetnika. Tvrtka Harburg Freudenberger razvila je veliku mrežu kooperanata na području Belišća koji su podigli nivo svog poslovanja na visoku razinu i mogu se ponuditi drugim tvrtkama i tržištima te u potpunosti zadovoljiti njihove standarde.

Stjepan Lokner i Josip Ćosić iz Udruženja obrtnika Valpovo iznijeli su svoje prijedloge kojima bi grad uvelike pomogao očuvanju postojećih obrta i podizanja njihovog poslovanja na višu razinu. Neki od prijedloga su dodjela bespovratnih sredstava za stjecanje normi, znakova kvalitete i znakova tradicijskog odnosno umjetničkog obrta, za financiranje usluga konzultanata za izradu dokumentacije za IPARD projekte, za osnivanje zadruga, dokumentaciju za legalizaciju, uvođenje novih tehnologija, subvencioniranje kamata na investicijske kredite za financiranje ulaganja u obrt. Zbog posljedica krize na području Valpovštine u posljednjih par godina zatvoreno je više od sto obrta. Marija Kušić, vlasnica obrta Arios, istaknula je veliki problem u neinformiranosti poduzetnika o mjerama Vlade na koje imaju pravo prilikom započinjanja poslovne djelatnosti i zapošljavanja radnika te navela probleme s kojima se poduzetnici susreću pri pokušaju korištenja mjera sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja.

Na sastanku nije nedostajalo konstruktivnih ideja i prijedloga, npr. sufinanciranje nabave softwarea i opreme za fiskalizaciju, smanjenje komunalnog doprinosa kako bi se legaliziralo što više objekata, pomoć pri ishođenju potrebnih dozvola, i sl. Konkretan i zanimljiv prijedlog za korištenje postojećih postrojenja u Belišću d.d., dao je Bojan Radulović, vlasnik obrta za pripremu drveta za destilaciju VBR, koji veliki potencijal vidi u iskorištavanju šumske biomase i poljoprivrednih biljnih ostataka za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Kao primjer, naveo je grad Gising koji je bio među najsiromašnijima u Austriji dok se nije započelo s proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, te je od tada otvoreno preko tisuću radnih mjesta, a godišnji neto prihod se značajno povećao. Gradonačelnik je pozdravio ovu ideju te naglasio kako je spreman pomoći kako bi predložena ideja mogla biti realizirana. Nazočni poduzetnici pozdravili su gradonačelnikovu inicijativu u pružanju financijske pomoći poduzetnicima i obrtnicima te izrazili želju za češćim zajedničkim sastancima kako bi se što bolje povezali i ostvarili bolju međusobnu poslovnu suradnju. Pozivaju se svi obrtnici, poduzetnici i OPG-i s područja grada Belišća da se jave u Grad ili Poduzetnički centar ukoliko imaju ideje i/ili prijedloge realizacijom kojih bi Grad mogao pomoći poduzetnicima u poslovanju te očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content