Novosti|

U ORGANIZACIJI ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE VALPOVO-BELIŠĆE I AERO KLUBA OSIJEK, U BELIŠĆU ODRŽANO FINALNO NATJECANJE AVIOMODELARA
FINALE KUPA HRVATSKE F1N – F1N-150 “BELIŠĆE INDOOR OPEN 2013.”

Pod pokroviteljstvom Grada Belišća, a u organizaciji Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće i Aero kluba Osijek, 23.studenog 2013., u Sportskoj dvorani OŠ Ivana Kukuljevića Belišće , u dužini leta modela aviona modela F1N i F1N-150, održano je Finalno natjecanje KUP-a Hrvatske .

Ovo je već šesto natjecanje koje je izborom počasno pripalo Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće a provodi se po važećem pravilniku FAI-a i MK HZS za F1N i F1N-150.
F1 klasa zrakoplovnih modela odnosi se na slobodan let (‘free-flight’), što znači da modeli jedrilica, nakon odvajanja iz ruke modelara-pilota, nisu upravljani za vrijeme leta i nisu ni u kakvom kontaktu s pilotom. Stoga piloti natjecatelji puno pažnje i truda ulažu u gradnju svojih modela. Model mora imati dobre letne karakteristike i nakon podizanja zadržati se u fazi jedrenja određeno vrijeme predviđeno pravilima.

Za finalno natjecanje, ove se godine prijavilo čak devet ekipa. Sudjelovale su ekipe iz: Karlovca, Osijeka, Čeminca, Zaprešića, Požege, Borova, Kutine , Valpova-Belišća i Nove Pazove .
U kategoriji F1N ukupno se natjecalo 36 natjecatelja, a u kategoriji F1N -50 , natjecao se 51 natjecatelj.

Cijelu organizaciju je trebalo dobro pripremiti u svim njenim fazama i sačiniti dobar scenarij od početka do kraja natjecanja. Bezbroj sadržaja i sitnih, ali važnih detalja, trebalo je staviti u kompoziciju cijelog tijeka natjecanja. Naravno i ovoga puta, s filigranskom preciznošću i punom odgovornošću, odradio je to tajnik Zajednice, gospodin Dragan Francuz i njegov uigrani tim.
Natjecanje koje je počelo izjutra i trajalo punih devet sati pomno je nadzirao i bilježio rezultate, žiri u sastavu: glavni sudac natjecanja Antun Šikuč (AK Osijek), a mjeritelji vremena bili su: Zlatko Gregurić, Jasmina Cvenić-Jovinac, Zvonimir Hajnc i Goran Dojkić.

Uvodnim riječima dobrodošlice i zahvale, prvi se skupu obratio Antun Šikić, predstavnik Aero kluba Osijek koji je, kao priznati hrvatski i svjetski znalac zrakoplovnog modelarstava, operativno i vodio ovo natjecanje.
Nakon pozdravnih riječi i verbalnu podršku natjecateljima, o ulozi, važnosti tehnike i tehničke kulture u današnjem društvom ambijentu, s naglaskom na povezivanje i sinergijsko djelovanje civilnoga sektora tehničke kulture i lokalne uprave i samouprave, govorio je dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i predsjednik Zajednice Tehničke kulture Valpovo – Belišće, inženjer Dragan Milec.
Nadahnuti govor o poimanju zrakoplovnog modelarstva, njegovoj natjecateljskoj važnosti ali i o podršci novoga gradonačelnika ukupnom radu i djelovanju tehničke kulture s naglaskom na važnost segmenta tehničke kulture u gradu Belišću, govorila je gospođa Ljerka Vučković, dogradonačelnica Belišća koja je ujedno i službeno otvorila ovu, hvale vrijednu, sportsko tehničku manifestaciju.

Najbolji rezultat u kategoriji F1N postigao je Vilim Zobec (AK Karlovac) letom letjelice od 46,2 sekunde. Najbolji rezultat u kategoriji F1N-150 postigao je isti natjecatelj, letom letjelice od 40,0 sekunde.

Rezultati natjecatelja:
U kategoriji F1N 150 u ukupnom poretku prvi je bio Vilim Zobec, drugi Igor Nišević, a trećeplasirani Damir Kosir.
U juniorima je prvi bio Igor Nišević ispred Mateje Tomić i Tome Mihaljevića. U osnovcima je Tomo Mihaljević postigao drugo mjesto, dok je njegov mlađi brat Luka Mihaljević osvojio treće mjesto u komarcima.
U kategoriji F1N u ukupnom poretku prvi je bio Damir Kosir, drugi Vilim Zobec i treći Filip Novoselec. U juniorima i osnovcima su nagrade odnijeli članovi MK Zaprešić i AK Nova Pazova. Uz to, nakon proglašenja podijeljene su i nagrade za Kup Hrvatske te su proglašeni najbolji modelari u cijeloj natjecateljskoj godini. U ukupnom poretku kategorije F1N prvi je bio Vilim Zobec, drugi Damir Kosir i treći Igor Nišević, dok je u juniorima prvi bio Igor Nišević, drugi Josip Lučić, a treći Alen Tucman. U osnovcima je prvi bio Josip Lučić, drugi Alen Tucman, a treća Martina Bertalan. U kategoriji F1N poredak je bio isti kao i na natjecanju Kosir-Zobec-Novoselec, dok je u juniorima poredak bio: Novoselec- N. Mihaljević – Tucman. U osnovcima je Nikola Mihaljević osvojio prvo mjesto
ispred Alena Tucmana i Matije Loinjaka. Treba spomenuti da su gore navedeni Igor Nišević i braća Mihaljević iz Valpova pod vodstvom i pomoći njihovih trenera Antuna Šikića i Zvonimira Hajnca uspjeli postići ove izuzetne rezultate. (Igor Nišević)

Ovogodišnje finalno natjecanje ima višedimenzionalno značenje za Zajednicu tehničke kulture Valpovo-Belišće i grad Belišće. Jest činjenica da je ovo bilo sportsko natjecanje avio modelara, ali ono je imalo važnu pred uvjetnu tehničku komponentu, da se natjecateljske zrakoplove-jedrilice prvotno trebaju, prema tehničkim pravilima i uz pomoć mentora, po sistemu „sam svoj majstor“ prvo napraviti u radionici.
Na ovomu natjecanju Finale KUP-a Hrvatske F1N – F1N-150 “Belišće indoor open 2013.”
sudjelovali su natjecatelji iz cijele Hrvatske i jedna ekipa iz Srbije. Ljudski prijam, fantastična organizacija, dobra atmosfera, pozitivan su motiv da se grad Belišće i tim tehničkim poveznicama prezentira u hrvatskoj javnosti. Definitivno je grad Belišće danas grad industrije, sporta i tehničke kulture.

Napisao : Dragan Milec
Fotografije: Goran Dojkić

Odgovori

Close Search Window
Skip to content