Novosti|

Ekološka udruga Eko-Karašica 27. ožujka u 18 sati u velikoj dvorani grada Belišća organizira javno stručno predavanje o ekološkoj poljoprivredi. Predavač, docent dr. sc. Bojan Stipešević s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prikazat će sve aspekte eko-poljoprivrede te njene prednosti i nedostatke u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu. Bojan Stipešević je predsjednik udruge Biopa – Udruga za organsko-biološku proizvodnju, a sudjelovao je u izradi nacionalnih Pravilnika za ekološku i integriranu proizvodnju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Stoga, ako želite dobiti odgovore na pitanja kao što su: Kako dobiti certifikat u ekološkoj proizvodnji, kako se upisati u upisnik ekoloških proizvođača ili kako dobiti eko-oznaku svakako dođite i sudjelujte u javnoj raspravi nakon predavanja. Pozivamo sve oni koji se bave ili se namjeravaju baviti eko-proizvodnjom da dođu na predavanje, jer pored očuvanja okoliša i prirode eko-poljoprivreda danas postaje glavni vid samozapošljavanja ljudi.

Eko-Karašica i ovim predavanjem nastoji ojačati ulogu javnosti u zaštiti prirode i okoliša, jer eko-proizvodnja čuva biološku raznolikost i živu plodnost tla. Ekološki uzgoj danas je prepoznat kao temelj očuvanja ljudskog zdravlja jer namirnice uzgojene na ovaj način sadrže sve prirodne sastojke koji voću i povrću daju puninu okusa i mirisa. Štetni spojevi koji nastaju u konvencionalnoj proizvodnji prilikom korištenja umjetnih gnojiva i pesticida sve više ugrožavaju ljudsko zdravlje, zagađuju podzemne vode i uništavaju bio-raznolikost. A kakav štetan učinak mogu imati konvencionalna sredstva za zaštitu bilja, herbicidi i insekticidi, pokazuje sve veći pomor pčela bez čijeg opstanka nema ni opstanka čovjeka.

Udruga Biopa osnovana je 1997. godine u Osijeku s ciljem razvoja ekološke proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima. Svojim stručnim i edukativnim djelovanjem znatno je unaprijedila razvoj ekološke poljoprivrede u Slavoniji. Edukacijski tim Biope farmerima omogućuje individualna savjetovanja i svu stručnu pomoć oko razvijanja ekološke proizvodnje u stočarstvu, povrtlarstvu, voćarstvu i ratarstvu. Izdali su niz edukativnih brošura kao što su: Vodič za uključenje u sustav ekološke proizvodnje, Ekološka proizvodnja ratarskih kultura, Gnojidba u ekološkoj proizvodnji, Priručnik za praktičnu obuku farmera, Zaštita bilja u ekološkoj proizvodnji, Ekološka proizvodnja voća (jabuka, kupina, šljiva, marelica, lješnjak, breskva i kruška), Ekološka proizvodnja povrća (grah, krastavac, luk, mrkva, paprika, rajčica i salata), Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja (kamilica, bijeli sljez, kadulja, komorač, lavanda, mažuran, matičnjak itd.), Prerada u ekološkoj poljoprivredi i Ekonomski pristup ekološkoj poljoprivredi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content