Novosti|

Prvi dio projekta „Vukovar 1991. u Belišću 2013.“ pod nazivom „Branitelji u ratu-umjetnici u miru“ počeo je sinoć, tj.7.11.2013. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće. Ovaj događaj je zapravo zajednička izložba branitelja s područja Vukovara te Belišća i Valpova. Umjetnici s jedne i druge strane izložili su svoje radove u različitim tehnikama u hodniku Zgrade gradske uprave, a na samom otvaranju neki od njih čitali su i svoje pjesme.
Na početku večeri, o važnosti samog projekta kao jedan od organizatora govorila je ravnateljica belišćanske knjižnice Vlasta Vicić. Naime, belišćanska knjižnica i udruga Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije su zajednički organizirali ovu izložbu. Ovo je već četvrta godina za redom kako knjižnica obilježava događaje vezane uz Vukovar u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i surađuje s različitim udrugama i pojedincima koji su hrabro, do zadnjeg dana, branili svoj grad.

Na te teške dane 1991. svojim govorom prisjetio se i belišćanski dogradonačelnik Domagoj Varžić.

Glavni inicijator ovog događanja je belišćanski psihijatar i psihoterapeut Božidar Popović koji se u svom poslu vrlo često susreće upravo s bivšim braniteljima i koji je istakao važnost kulture preživljenja. Nije dovoljno preživjeti u ratu, nego je jako važno preživjeti i u godinama koje su došle nakon rata. Uz različite oblike umjetnosti kojom su se počeli baviti nakon Domovinskog rata, ovim braniteljima je to i uspjelo. Predsjednica udruge Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Violeta Grdić-Eta zahvalila je svima koji su došli i time podržali ovaj projekt. Umjetnici koji su s vukovarske strane dali svoj doprinos ovom događanju su:Dubravko Dujić-Dunja, Marijan Almaš, Mijo Mrgan (koji je uz pratnju gitare otpjevao dvije vlastite pjesme), Saša Poje, Ljiljana Poje, Verica Marunček, Violeta Grdić, Larisa Janičev-Stojanović i Ivan Matković –Lasta, a s naše strane: Zdenko Krulić, Zdravko Kovačević, Josip Sopić, Zdenko Bešlić i Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window
Skip to content