Novosti|

U subotu 9. studenog 2013. godine održana je 11. po redu Hrvatska večer u gradu Harkanju.
Uz sv. Misu na hrvatskom jeziku ova manifestacija uključuje i smotru kulturno-umjetničkog stvaralaštva hrvatske manjine u Mađarskoj, ali i njihovih gostiju koji redovito dolaze iz Hrvatske.
Upravo na ovoj manifestaciji prije nekoliko godina započela je i suradnja između grada Harkanja i grada Belišća koja je rezultirala zajedničkim projektom „Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća“ koji se provodi u okviru programa IPA Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska.
Ove godine manifestacija je organizirana kao jedna od aktivnosti u spomenutom projektu. Domaćine je predvodio gradonačelnik Harkanja gosp. Imri Sandor i gđa. Zsuzsa Greges, predsjednica Vijeća hrvatske manjine u Harkanju te njihovi suradnici: voditeljica projekta gđa. Ildiko Siposne Burai i Gyorgyi Geosits. Posebno treba istaknuti i nazočnost generalne konzulice RH u Mađarskoj, gđe. Ljiljane Pancirov.
U ime grada Belišća na sv. Misi i kulturno-zabavnom programu nazočili su Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika te Ljiljana Žigić, voditeljica projekta i Jadranka Krpan financijski menadžer u projektu. Grad Belišće je ujedno omogućio da u programu sudjeluju KUD Ante Evetović Miroljub, Veliškovci, Gat i Tiborjanci (pjevačka skupina) te KUD Bizovac, koji su uzveličali manifestaciju zajedno s mnogim folklornim skupinama iz Harkanja i okolice koji njeguju kulturnu baštinu svojih predaka.
Izuzetno svečanu i emotivnu sv. Misu već tradicionalno je predvodio vlč. Laszlo Ronta, povjerenik pečuške biskupije za hrvatsku manjinu te vlč. Božo Ljubičić, župnik iz Veliškovaca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content